5 липня 2019 р.


Міжнародний день шахів

Шахи – гра інтелектуальних і розвинених людей, що володіють математичним складом розуму, люблять розмірковувати, наперед прораховуючи можливі варіанти. Для цієї категорії людей і всіх, хто грає в шахи і засновано у 1966 році міжнародний День шахів, який відзначається щорічно 20 липня. Цього дня проводять різноманітні заходи та змагання. Українські шахісти приєдналися до цього у 2012 році.
Цікаві факти про гру
Батьківщиною шахів вважається Індія (приблизно 1400 рік). Звідти гра потрапила спочатку на територію сучасного Іраку, потім на Близький Схід і тільки звідти вже в Європу.
Сунь Вень-ді – китайський імператор, який не дуже любив шахи. Так можна припустити з того, що одного разу він стратив двох шахістів, за те, що вони посміли називати імператором одну з фігур. А в Китаї може бути тільки один імператор.
Франсиско Троис – людина, яка увійшла в історію шахів, як сама "довгодумаюча". На один хід у нього пішло більше двох годин. На фото в чорній жилетці.
Спочатку ферзь (королева в Європі) не був найсильнішою фігурою. Він міг рухатися тільки по діагоналі і на одну клітину. Так тривало поки справжня королева Іспанії Ізабелла, не вирішила, що негоже бути її шаховій "сестрі" такою слабкою.
«Deep Blue» - перша комп'ютерна програма, яка програла людині. Це було в 1988 році. Але, всього через 9 років, вона вже зуміла двічі обіграти Гаррі Каспарова.
А ви пам'ятаєте чудову шахову партію з першої частини Гаррі Поттера. Так ось ці фігури не були повністю намальовані художниками. Їх образ взяли з самого древнього набору шахів, який зберігся до нашого часу. Він датується XII століттям нашої ери, і його імовірно створено в Ісландії або Норвегії.
Перша книга, надрукована англійською мовою, була про Троянську війну. А ось друга про шахи.
Шахи – гра, яку лікарі рекомендують для поліпшення пам'яті. Крім цього, вона дуже корисна для людей з хворобою Альцгеймера.
Хлопчик з Філіппін Альохін Нурі став наймолодшим майстром ФІДЕ в історії. Йому тоді було всього 9 років.

Навколо Шахів (1990)







Немає коментарів:

Дописати коментар