1 липня 2019 р.


Всесвітній день собак

 2 липня - Всесвітній день собак! Це свято – неофіційне. А дарма. Бо саме собаки – наші найкращі та найвідданіші друзі – заслуговують на нього як ніхто інший. Тож привітай свого домашнього улюбленця зі святом, поцілуй його мокрий ніс, пригости смаколиком і піди з ним на неспішну прогулянку, насолоджуючись суспільством того, хто любить тебе зовсім беззавітно, таким, який ти вже є ...
Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч. Про собак написано багато книг і знято чимало гарних фільмів. Тож приходь до нашої бібліотеки і читай цікаві книги про собак.
Цікавинки про собак
Відомо понад 400 порід чистокровних собак. Декотрі з них дуже рідкісні та відповідно коштують чималих грошей. У кожній країні існує мода на певну породу собак, а також тенденція до популяризації якоїсь породи, залежно від потреб суспільства. Так, у 1990-х роках в Україні популярними були ротвейлери та вівчарки.
Через 15 років їм на зміну прийшли пітбулі, затим – лайки, тепер – той-тер’єри і самоїди. У Європі досі популярними залишаються лабрадори і золоті ретривери.
До слова, в українській мові правильно казати собака – він, тобто чоловічого роду. Наприклад, «мій собака», «хороший собака», «прив’яжи мого собаку», а не «мою собаку».
Слово «пес» значно старше за слово «собака».
Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші математичні завдання.Інтелектуально вони перебувають на рівні дворічних дітей.
Дослідження показують, що діти, які живуть у родинах із собаками, рідше мають алергію і не так часто хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.
Першою побувала в космосі собака Лайка. Її політ на Супутнику-2 відбувся в 1957 р.
Хорти – найшвидші собаки, здатні розганятися до 72 км/год, це також єдина порода собак, що згадується в Біблії. Хортів тримали багатії для полювання і цінного обміну.
Порода хаскі – найвитриваліша. Упряжка з хаскі може проїхати більше ніж 60 км в день, рухаючись зі швидкістю більше 17 км/год.
Породи Пітбуль немає. Пітбуль – це збірна назва таких порід, як американський пітбультер’єр, американський стаффордширський тер’єр, бультер’єр, американський дог, японський тоса, бордоський дог, бульдог.
Пісню гурту Бітлз «День у житті» Пол Маккартні закінчив «собачим свистом» (ультразвуковий сигнал, який людина не сприймає, а собаки прекрасно чують) на честь своєї вівчарки Марти. Так само він написав на її честь пісню «Моя дорога Марта», яка увійшла у «Білий альбом» 1968-го року.
Канарські острови названі на честь собак (від латинського «Canis»), яких обожнювали місцеві жителі. А птахи «канарки» – на честь цих островів.



Немає коментарів:

Дописати коментар