30 березня 2021 р.

 

3 квітня – день народження штрих-коду



В цей день святкують свій день чорні смужки на упаковках товарів у супермаркетах. Здається, що це дрібниця, проте завдяки ним черги в магазинах рухаються швидше, а підрахунок товарів стає автоматичним.

День народження штрих-коду не випадково припадає на 3 квітня, саме в цей день у 1973 році Бернанд Сілвер і Норманн Джозеф представили технологію, яка дозволяє ідентифікувати товари.

 Штрих-код вважається одним із найкорисніших винаходів минулого століття. Цікаво, що його прототипом була азбука Морзе – тільки крапки і тире витягнули по вертикалі, перетворивши у тонкі й товсті лінії. Найперший штрих-код Джозеф накреслив на піску пляжу Флориди, але не було пристрою для зчитування.

Перший товар, який продали за допомогою сканування була жувальна гумка в американському супермаркеті. Одна упаковка такої жуйки стала експонатом в Смітсонівському музеї американської історії. У Європі аналогічна система ідентифікації товарів почала використовуватися тільки у 1977 році.

Перші 2 (або три) цифри коду позначають країну, яка  виробником товару. Кодом України є 48, зверни увагу! Це дуже поширений спосіб маркування, отож коди є не тільки на товарах, але й квитках і документах.

Також штрих-код можна побачити на тілі людей, як тату. Сьогодні, це досить поширено й сприймається як тренд.

Варто зазначити, що альтернативою штрих-коду поступово стає QR-код. Але це вже зовсім інша історія.



Немає коментарів:

Дописати коментар