13 жовтня 2020 р.

 18 жовтня - Всесвітній день цукерок

Навіть складно уявити, що колись цукерки вважалися не ласощами, а ліками. Адже в перекладі з латині цукерки це «приготовлене зілля».

Як і багато кулінарних шедеврів, цукерки з'явилися випадково. Одного разу кілька тисяч років тому в Стародавньому Єгипті кухарка перекинула ємності з інжиром, медом та горіхами. В результаті отримали смачні ласощі, які виявилися не лише смачними, але і корисними. В майбутньому мед стали замінювати цукром, а освоєння какао-бобів ознаменувало нову епоху для кондитерів. Тільки ось шоколадні цукерки були доступні лише знатним особам.

Цікаві факти про цукерки

Найперші цукерки з'явилися в Єгипті. Оскільки цукор в той час ще не був відомий, замість нього вживали фініки і мед. На Сході цукерки робили з мигдалю і фіги, а в древньому Римі варили горіхи й макові зерна з медом і посипали кунжутом. У нас теж було щось подібне до цукерок: в Стародавній Русі їх робили з кленового сиропу, патоки та меду.

Найбільш несправедливо звинувачені цукерки - шоколадні. В Європі, в XVI столітті, під час тотального захоплення шоколадом, йому приписувалися магічні і лікувальні властивості. Природно, очікування не виправдалися, і тоді його стали вважати джерелом буквально всіх бід. Одна молода особа писала подрузі: "Раджу тобі більше не їсти шоколаду. Моя знайома їла його під час вагітності і народила на світ абсолютно чорну дитину".

Найромантичніші цукерки - з полуничною начинкою, так вважають німецькі психологи. До речі, рішучі люди обирають вишневу начинку, сором'язливі - горіхову, а творчі - кокосову.

На початку XIX століття навіть найбагатші і знатні пані, будучи на званих прийомах, непомітно ховали в ридикюлі цукерки. Пояснювалася така непристойна поведінка просто: у ті часи не було кондитерських фабрик, і кожен кондитер для кожного званого обіду готував цукерки за власним рецептом, який зберігався в найсуворішій таємниці.

5. Найзнаменитіші цукерки - це праліне. Вони були винайдені в 1663 році. Кухар приготував їх спеціально для французького посла в Німеччині, і праліне досі утримують рекорд продажів у Німеччині і Швейцарії.

Компанія Майстер Фуд виготовила найбільшу коробку цукерок для всесвітнього кулінарного шоу. У коробку шириною 1,5 і довжиною 2,5 метра увійшло 800 кг шоколадних цукерок!

Найбільша цукерка - це ведмедик на прізвисько Хагі-Бой висотою в 1,68 метра і вагою 633 кілограми. Його зробили кондитери фірми Gummi Bear Factory. Для виливки ведмедя знадобилася спеціальна форма вагою 4 тонни. Залита у форму фруктова маса сохла близько двох тижнів, після чого її вийняли і відполірували до блиску.

8. Найбільша космічна цукерка - Чупа-Чупс. У 1995 році російські космонавти на станції Мир попросили надіслати їм із Землі цукерки. У ЦУП було вирішено, що найбезпечнішими у невагомості будуть цукерки Чупа-Чупс. Космонавтів з чупа-чупсами зняли на відео, і рекламний ролик приніс компанії Chupa Chups славу єдиної у світі цукерки, популярної не тільки на Землі, але і в космосі.

Що ж стосується найбільш незвичайних у світі цукерок, то це - фінські цукерки. Фіни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), солоними (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту!

Немає коментарів:

Дописати коментар