2 червня 2020 р.




Важко представити вулиці міст і сіл без велосипедистів.
Адже історія велосипеда не так вже і довга. У XVIII столітті про цей засіб пересування ще не чули.
Карл фон Дрез на початку XIXвека, в 1817 р. в Німеччині, створив самокат, а в 1818 році запатентував «двоколісну машину для бігу» - так винахідник назвав самокат. Самокат виглядав як велосипед без педалей, він був забезпечений кермом і дерев'яною рамою.
До кінця XIX століття набули популярності велосипеди, у яких одне колесо було набагато більше іншого.
У 1884 р. Джон Кепм Старли, англійський винахідник, зібрав велосипед(Блукач, Бродяга). Цей велосипед схожий на сучасні моделі. Випуск його розпочався з 1885 року. Rover мав ланцюгову передачу, колеса однакового розміру. Сидіння розташовувалося на рамі між колесами.
У 1878 році винайшли перший складаний велосипед.
У 1895 році вийшов у світ дивний велосипед, на якому велосипедист їде лежачи, - лигерад. З 1914 року розпочалося масове виробництво цих велосипедів відомою фірмою «Пежо».
У наш час лигерады також дуже популярні, правда, коштують вони недешево.
Плюсом цих велосипедів є можливість їхати тривалий час, не випробовуючи дискомфорту, втоми, так велосипедист знаходиться лежачи.
У 1974 р. велосипеди вже виготовляли з титану. Наступного року з'явилися засоби пересування з вуглепластика.
Еволюція велосипедів тривала і дивувала народ новими винаходами.
У 1983 році винайшли перший велокомпьютер.
1990 рік ознаменувався випуском велосипедів з системою індексного перемикання швидкостей.
Відомі автомобільні фірми, такі як Опель, Шкода, Rover, починали свою історію як велосипедні.
У сучасному світі, густонаселеному всілякими автомобілями, велосипед не втрачає актуальності. Цей транспортний засіб використовують для перевезення вантажів, існують різні види спорту, де велосипеду відведено головне місце, широке застосування знаходить велотуризм. Маленькі діти із задоволенням освоюють їзду на самокатах, триколісних, двоколісних велосипедах. У продажу є підліткові велосипеди.
Велосипедною столицею Європи вважають Амстердам. У цьому місті велосипед вважається звичайним засобом пересування. Вражають велосипедні стоянки, що займають величезні площі.
Велосипед точно заслужив, щоб йому присвятили день в календарі!



Немає коментарів:

Дописати коментар