12 листопада 2019 р.


Прихильникам мобілок, гортанчиків і т.п. ґаджетів

Переваги мобільного телефону важко переоцінити. Та все ж, у певних ситуаціях він здатен створювати незручності, а то й дратувати  навколишніх. 

Будь-яка людина має право користуватися особистим мобільним телефоном вільно, але не має права обмежувати при цьому особисту свободу інших людей. Виходячи з цього, встановлені правила етикету мобільного зв'язку.

1. Слід вимикати особистий мобільний телефон безумовно в тих випадках, коли використання радіозв'язку може викликати небезпеку для життя інших людей (літаки, медичні комплекси тощо). 
2. Слід  вимикати телефон або вмикати беззвучний режим під час вистав, кіносеансів, концертів, в музеях, під час церемоній і ритуалів. 
3.   У театрі/кінотеатрі неприпустимо "світити" екраном, аби не відволікати сусідів, змагатися в ігри чи відсилати (приймати) SMS-повідомлення. 
4. Слід утриматися від використання мобільного телефону під час керування транспортом. Якщо поступив терміновий і важливий дзвінок, краще зупинитися і спокійно поговорити. Навіть хендс-фрі згубно позначається на реакції водія. На думку вчених,  розмову по телефону можна прирівняти до випитої пляшки пива.
5.  У громадських місцях (кафе, магазин, громадський транспорт) мобільний телефон слід використовувати з найменшим можливим рівнем гучності сигналу і з максимальною можливою пошаною до оточуючих. Ви не єдина тут людина, і не всім приємно слухати ваші бесіди. 
6. Не слід використовувати як звуковий сигнал те, що може образити або стривожити людей (нецензурна лексика, брутальні й різкі мовні конструкції й звуки). 
7.   Може так скластися, що свій телефонний номер людина дала лише і винятково вам, тому, перш ніж повідомляти його ще комусь, поцікавтеся, чи є у вас на це право. 
8.    Не читайте SMS-повідомлень з чужого телефону без дозволу його власника. 
Пам'ятайте, що мобільний телефон - це як особистий щоденник. В ньому можна знайти конфіденційну інформацію, власник якої не дуже зрадіє, якщо ви будете копирсатися в його особистому житті.
Як справитись? Поставити себе на місце того, в чиєму житті/ґаджеті копирсаються сторонні.

Немає коментарів:

Дописати коментар