1 вересня 2021 р.

 Повернення гривні в Україну

Українській гривні 25 років: 2 вересня 1996 року її вели замість карбованця.

Україна, як і кожна незалежна держава має свою валюту. Грошима ми користуємось щодня, купляючи той чи інший товар, або сплачуємо послуги. А чи замислювались ви хоч раз, звідки взялась та гривня, яку ми так намагаємось заробляти, хто її автор, чи є щось цікавеньке у нашої національної валюти.

Цікаві факти про гривню

Слово “гривня” означає “потилиця”. Наче смішно, але якщо зазирнути глибше, то ми зрозуміємо, що назва “гривня” походить від прикраси, яку виготовляли із золота, або срібла, та носили її на “загривку”, тобто на шиї. Гривня ще з Русі вважалась платіжним та грошовим поняттям.

Дизайн нашої валюти придумали українські художники Василь Лопата, та Борис Максимов. Багато хто стверджує, що на деяких купюрах нанесені видатні постаті дуже схожі з одним із художників Василем Лопатою. Хто знає, можливо це плід нашої уяви, або художник таким чином закарбував про себе пам'ять.

У ХХ столітті гривня вводилась у оббіг два рази. Перший раз був у 1918 році, ну а другий — у 1996 році. Хоча надрукована українська гривня була ще у 1992 році.

Символ гривні був введений в 2004 році з ініціативи тодішнього глави НБУ Сергія Тігіпка. Знак являє собою варіант прописної кириличної букви Г з двома горизонтальними рисами, що символізують стабільність, як і в знаках інших валют, наприклад, долар чи євро. Офіційне скорочення валюти - "грн".


Символ гривні практично ідентичний символу давньоримської грошової одиниці - дімідіа (половини) секстули. Різниця лише в кількості горизонтальних рисочок: у знака гривні їх дві, у давньоримської одиниці ваги - одна.

Цікавим фактом є те, що перші гривні за часів незалежності України були видрукувані у Канаді компанією Canadian Bank Note Company. Зараз наша гривня є 100% українською. Бо друк валюти відбувається на банкнотній фабриці НБУ, а папір виготовляється у місті, що знаходиться у Житомирській області.

Кожен рік Національний банк України вилучає близько 640 млн. штук купюр у зв'язку зі зносом. В основному це номінал до 20 гривень. Паперові 1, 2, та 5 гривень мають у середньому пів року зносу. Тому нещодавно запровадили 1 та 2 гривні у вигляді монет. А ще, на кожну людину в середньому припадає 64 купюри номіналом в одну гривню.

До речі у 2008 році нашу українську гривню МВФ признав, як одну з найкрасивіших валют у світі.

Ми прагнемо, щоб усі шанували свою державу, свою валюту та свою мову.

Немає коментарів:

Дописати коментар