7 травня 2020 р.


День народження Мюнхгаузена


Виявляється, барон Мюнхгаузен був реальною особою, а не вигаданим персонажем оповідок відразу кількох письменників.
Гєронім Карл Фрідріх фон Мюнхгаузен народився 300 років тому, 11 травня 1720 року, в німецькому містечку Боденвердер. Його служба в кавалерії та неймовірні пригоди тісно пов’язані з Україною. Зокрема, влітку 1737 року Мюнхаузен брав участь в облозі й штурмі Очакова (нинішня територія Миколаївської області). З 1752 року до самої смерті Мюнхгаузен жив в Боденвердер (Німеччина), спілкувався в основному з сусідами і розповідав їм вражаючі історії про свої пригоди. Відбувалося це найчастіше в мисливському павільйоні, побудованому Мюнхгаузеном і обвішаному головами диких тварин. Це місце називали «павільйон брехні». Розповіді барона розходилися по околицях і навіть проникли до друку. У 1785 році була опублікована книга Рудольфа Распе про пригоди барона Мюнхгаузена, вона швидко стала популярною в Європі. Читачі спеціально приїжджали в Боденвердер, щоб побачити «барона-брехуна».
Протягом наступних двох сторіч з'явилися десятки оповідей про барона Мюнхгаузена мовами різних країн світу. До речі, навіть в Україні. Ігор Січовик написав книжку, у якій барон Мюнхгаузен разом із запорожцями воює в степах України з турками. 
Про славного барона, починаючи з 1911 року, зробили десятки фільмів. У 1960-х популярною була чехословацька кінострічка "Пригоди Мюнхгаузена". 1979 року вийшов телефільм "Той самий Мюнхгаузен", де головного героя грав Олег Янковський.


 З днем народження, о найправдивіший з брехунів!

Немає коментарів:

Дописати коментар