10 червня 2019 р.


16 червня - День батька
Споконвіку в сім’ї батько вважається господарем. Він піклується про родину, годує та захищає її. Він навчає нас жити по закону любові і правди, не дає нам спіткнутися на життєвих дорогах, будить совість, береже від ганьби. Роль батька в сім’ї неоціненна. Тому діти повинні шанувати  свого батька. Його слово, його приклад мають бути святим обов’язком в кожній родині.
Тату, татусю, таточку... Скільки ніжності й теплоти в цих словах. А чи завжди ми знаходимо час, щоб сказати татусеві, як ми його любимо, як він нам потрібен, що він для нас означає?
Життя біжить дуже швидко. Не встигнеш оглянутися, — як пробіжить дитинство, промайнуть роки юності та зрілості... І, оглянувшись, зрозумієш, що так і не встиг сказати татусеві ті слова, які хотів або повинен був сказати. То ж давайте скажемо нашим татусям найважливіші слова любові.















Обов’язково привітайте татусів із Днем батька. А які для цього підібрати слова – радимо ми:
***
На дворі батьківське свято,
Татів день щемить серця,
Бог подарує щастя багато,
І зітре всі зморшки з лиця!
***
Пишу і не вистачає слів,
Все я тобі віддати готовий!
Батько, здоровий і щасливий будь,
Нехай буде радісним твій шлях!
***
З днем батька тебе, рідний,
Вітаю всією душею!
Ти на світі найкращий за всіх!
Нехай за тобою всюди йде успіх!
***
Милий тато, вітаємо,
Щастя, радості бажаємо,
Ніколи не засмучуватися,
Бути веселим, посміхатися.
Років до ста ще прожити
І завжди здоровим бути!
***
Сьогодні, в день батька,
Тебе хочу привітати.
Такого мудреця
Прийшла пора прославити.
І мій низький уклін
За те, що ти – мій тато.
Ти в житті – чемпіон,
Твій син знімає капелюх.
***
Тату, сьогодні забудь про негоди,
Хочу я привітати тебе.
Бажаю здоров’я і щастя
Від щирого серця, люблячи.
***
Здоров’я міцного для ігор,
Для Діснейленду купу грошей,
А щоб у бою ти був як тигр!
Бажаю ніколи не зупинитись,
Усі бар’єри здолати,
Побільше днів тобі щасливих
І веселіше на життя дивитись!

6 мультфільмів про пап
Папи присутні в різних мультфільмах: ось і у дядька Федора, який поїхав жити в Простоквашино, є мама і тато, і у друга Карлсона Малюка є тато ... Багато з цих фільмів сьогоднішні батьки пам'ятають з дитинства, інші - з'явилися недавно; багато українською та російською мовами, інші - зрозумілі без слів, а зміст третіх, навіть якщо не знати іноземну мову, доступний і без перекладу. Адже відносини ці - дитина і батько - незмінні і однаково глибокі в будь-який час і в будь-якому куточку світу ...
«Восьминожки», реж. Р. Страутмане, 1976 р.
 «Палка, палка, огірочок, ось і вийшов чоловічок ...» - пам'ятаєте, звідки це? Якщо забули, то ось підказка: «А тепер додамо ніжок - вийшов восьминожек».
Мультфільм про восьминогів-пап і їх різнокольорових малюків повеселив вже не одне покоління глядачів за майже 40 років свого існування. Історія, написана знаменитим дитячим письменників Едуардом Успенським, розповідає про двох багатодітних батьків, що залишилися зі своїми чадами, поки мами в гостях.
Звичайно ж, до більшості батьків цей сюжет ніяк не застосовують, проте, жарт про те, як батько прийшов за дитиною в дитячий сад і не зміг його впізнати серед інших дітей, жива до сих пір. У восьминогів хоча б була поважна причина переплутати ...
«Паповоз», реж. Г.Мелько, 2005 р.
 З не найдовшого вірші Андрія Усачова режисер Галина Мелько примудрилася зробити мультфільм аж на сім хвилин. Тут є і татове сердите бурчання ( «не дають газету спокійно почитати!»), І синівська настирливість, і, нарешті, найвеселіша і відчайдушна гра.
Як би тато не старався залишитися в зручному кріслі, якщо вже він включився в гру, то все - немає вже ніяких кордонів. Ні просторових, ні таких, які розділяють батька і сина.
Втім, ні, часові межі все-таки є. Треба закінчити до вечері. А то і так невідомо, що скаже мама, побачивши своїх чоловіків в пилу і в брудних штанях ...
«Вовк і теля», реж. М.Каменецкій, 1984 р.
Історія про те, як голодний вовк, який вкрав теля, щоб з'їсти, перетворюється в турботливого батька. А маленький теля перетворюється в здоровенного бика, який вже вміє і за себе постояти, і тата, який його виростив, захистити.
А знамените «Татусь! - Ну ось, то-то, а то все «мама, мама» ... », озвучене Винокуром і Табаковим, стало крилатим висловом.
«Батьківська наука», реж. Ц. Оршанський, 1986 р.
  Гарного парубка виростили батько і мати, та ось біда: син їх Грицько всім хороший, та тільки працювати не хоче, йому б полежати ... І тоді батько придумав як хитрістю сина до роботи привчити.
І ніяк адже батька не обдуриш: пошкодує мама улюблене дитятко, підсуне рубль, щоб той батюшки пред'явив, мовляв, заробив, та не так сталося як гадалося - все відчуває мудрий батько!
«Жабеня шукає тата», реж. Р. Качанов 1964 року
  Мультфільм, зворушливий і пронизливий, як і всі історії Геннадія Циферова, і милий, як всі роботи Романа Качанова.
Чомусь всі великі тварини, які звикли жити тільки своїми інтересами, переплутали і вирішили, що великий не може бути татом маленькому, адже це великий потребує великої турботи, а зовсім не маленький ... І ніхто не захотів стати татом маленькому жабеняті ...
А ось жабеня, незважаючи на те, що сам був маленький, але все-таки набагато більше коника, зважився подбати про малюка.
Казки маленького лисеняти: «Метелик», «Казка про старому відлуння», «Літній сніговик», «Ялинове яблуко», реж. Б. Тузановіч, 1989-1994 рр.
 Цикл мультфільмів за казками Ігоря Фарбаржевіча про маленьке лисеня і його татоЛиса, про те, як син пізнає світ, а тато пояснює йому його устрій і згадує своє дитинство.

Папа Лис здатний вирішити будь-які, не завжди дитячі проблеми, він давним-давно знайомий з новим другом Лисеня, він вчить дитину відповідати за свої вчинки, а головне - дуже любить свого сина. І саме тому щастя для Лисеня - це бути разом з татом вдома.

Немає коментарів:

Дописати коментар