30 січня 2019 р.

2019 рік оголошено роком Китаю в Україні

 10 цікавих фактів про Китай, яких ви не знали. 
Китай - дивна країна. І багато чого звичного для китайців, є неймовірним для нас.
1. Найбільший у світі автомобільний затор
У м.Шанхаї був встановлений рекорд на найбільшу автомобільну пробку. Її протяжність склала 99 км, а тривалість - 12 днів.
2. Фальшиві курячі яйця
У Китаї існує індустрія фальшивих яєць, такі яйця зроблені з хімічних речовин. Фальшиві курячі яйця, з вигляду дуже схожі на справжні. Харчова цінність фальшивих яєць фактично нульова, до того ж в них містяться речовини, здатні при довгому вживанні завдати шкоди здоров'ю (наприклад, алюмокалієвий галун).
Хімічний склад цих яєць такий: шкаралупа складається з суміші карбонату кальцію, парафіну та гіпсу. Для жовтка і білка використовуються альгінат кальцію, желатин, пігменти.
3. Культ бабусі
Головний член сім'ї в Китаї - зовсім не чоловік, а бабуся, як з боку чоловіка, так і з боку дружини. Літня жінка у китайців вважається берегинею сімейних традицій, і смерть бабусь - найжахливіша втрата. Після похорону бабусі будь-який китаєць має право носити траурний одяг кілька місяців.
4. Довгі нігті
У Піднебесній в давні часи довгі пальці вважалися символом благородної крові і високого статусу. Щоб подовжити їх, чоловіки і жінки не обрізали нігті і відрощували їх до неймовірних розмірів. Для захисту нігтів від подряпин і ударів на них одягали довгі золоті пластини. З ними пальці здавалися ще довшими.
5. Куріння
Китайці викурюють майже 2,2 трильйона сигарет на рік, з яких 400 млрд. підроблені на нелегальних сигаретних фабриках. Найчастіше ці фейкові сигарети містять на 80% більше нікотину, на 130% більше окису вуглецю, а іноді - яйця комах і людські екскременти.
6. Єдиний часовий пояс
Китай входить в п'ятірку найбільших держав світу, при цьому в ньому діє єдиний часовий пояс! Це означає, що коли в Гуанчжоу 9 година ранку і світло, то в 2,5 тисячі миль на захід в місті Урумчі теж 9 годині ранку, але ще темно. Відбувається це не без причини - колись давно влада намагалася об'єднати націю і вирішила не робити відмінностей та часових поясів... Звучить круто, але про просте населення вони не подумали - таке рішення дуже незручне для життя і роботи. Офіційно по всій території Китаю діє стандарт UTC +8. І тільки на Тибеті - стандарт UTC +6.
7. Неймовірна кількість ієрогліфів
Найповніший китайський словник налічує 85 000 ієрогліфів. Думаєте, може нормальна людина стільки вивчити? Звичайно ні! Грамотні китайці чудово обходяться 3000 ієрогліфів, а для жителя сільської місцевості і 1500 буде достатньо. Гуманітарії, які тонко відчувають мову, можуть знати і 5000, і більше ієрогліфів. Більш того, всі ієрогліфи складаються з ключів - простих графічних елементів, вивчивши які, можна легко освоїти китайську писемність. Всього їх 214, а по-справжньому часто використовується близько 100.
8. У Китаї додають підсилювач смаку в усі харчові продукти
Підсилювач смаку, або глутамат натрію, в Китаї є такою ж популярною харчовою добавкою, як перець. Без нього не готується жодна страва, і він доступний у всіх магазинах і продається на вітринах поруч з цукром і сіллю.
9. В Китаї спеціально виводять комарів
Китай створив найбільший в світі завод з виробництва комарів в провінції Гуанчжоу. У загальному вони випускають на волю близько 1 мільйона стерилізованих комарів на тиждень. Поширення стерилізованих комарів в дикій природі - інноваційна спроба боротьби з лихоманкою денге. На даний момент не придумано ще ні вакцин, ні лікування від цієї хвороби, а вона щороку забирає дуже багато життів, в основному серед дітей.
10. Ну і наостанок ще один цікавий факт 
У Гонконзі лівосторонній рух, тоді як в усьому іншому Китаї - правосторонній.


Немає коментарів:

Дописати коментар