22 червня 2015 р.



Яким я бачу майбутнє своєї країни


    До Дня Конституції України у бібліотеці проходить цикл заходів «Конституція України – майбутнє держави». Сьогодні Українська держава та її громадяни знаходяться у складних умовах: воєнна загроза; падіння економіки; розчарування у тому що відбувається у країні. Тому національно-патріотичне виховання підростаючого покоління має велике значення. Важливо викликати у молоді інтерес і прояв патріотичних почуттів і нових ставлень до історії, культури, релігії, традицій і звичаїв українського народу, готовність до захисту України та виконання громадянських і конституційних обов’язків. 

      Напередодні Дня Конституції серед читачів-учнів 5 – 11 класів пройшло міні – опитування «Яким я бачу майбутнє своєї країни». Працівникам бібліотеки було цікаво знати думку дітей яким вони бачать майбутнє України. У опитуванні взяли участь 35 респондентів, з них 62%  складають  дівчата і 38% хлопці. 
    На перше питання «Я – президент. Мої найперші дії» більшість читачів (60%) відповіли «припинити війну і насильство у країні». 45% відповіли, що треба  «підняти економіку, подолати корупцію, надати  допомогу бідним та хворим людям, дітям – сиротам». 5% відзначили «об’єднання країни, налагодження взаєморозуміння  між  громадянами». Крім того діти виявили бажання «увійти до складу НАТО», «відкривати у містах більше культурних закладів,  зокрема бібліотек», «покращити навчання в школах», «запровадити безкоштовне навчання у ВИШах», «відремонтувати дороги», «посилити боротьбу з алкоголем та наркотиками» і навіть «встановити анархію». Не забули вони і про  братів наших менших, запропонували «побудувати притулок для тварин».
    На питання - «На сьогоднішній день мені в країні подобається» - 20% читачів відповіли «красива квітуча Україна з її мовою, традиціями, культурою, музеями, бібліотеками та парками». 14% читачів відповіли, що їм подобаються «виховані, доброзичливі люди». Такій же кількості респондентів до вподоби «гарна природа та чисте небо». А ще дітям подобається «патріотизм, стійкість народу до негараздів», «коли  не стрілять і начебто стихла війна».  Деяким дітям подобається «наш президент і влада України, яка намагається вирішити проблеми», «наявність безкоштовної освіти», «шкільне навчання», «хоробрі солдати України».  Декому, на жаль, «поки що нічого» не подобається.
     А на питання «що не подобається на сьогоднішній день в країні»  більшість (74%) відповіли – «війна». 17% - не влаштовує «підвищення цін». 8% опитуваних відповіли, що їм «не подобається корупція». Серед інших відповідей були і такі: «влада», «ставлення до людей, відсутність турботи про них, безправність людей», «недостатність патріотизму у деяких людей»,  «політичний устрій»,  «падіння економіки», «все»,  а також «коли бездомним собакам холодно».
   Отже, яким бачать майбутнє своєї держави наші діти? У переважної більшості (82%) опитуваних не викликало сумніву, що «Україна стане мирною, квітучою, багатою, сильною, могутньою, великою,  високорозвиненою, культурною, єдиною європейською державою». Решта бачать майбутнє - «не дуже гарним, якщо не відбудуться зміни на краще», «поки що я його не бачу», «нічого хорошого»,  «жебрацтво». Деякі взагалі не знали, що відповісти.
     За висновками анкетування можна вважати, що  підростаюче покоління у своїй більшості на майбутнє налаштовані оптимістично. Діти цікавляться політикою, подіями, що відбуваються в країні, чимало з них знають свої конституційні права і обов’язки. Також наші читачі є патріотами своєї держави. А наше завдання, дорослих - бібліотекарів, освітян, політиків, батьків – виховати і підтримати нового українця на основі національних та європейських цінностей.

Немає коментарів:

Дописати коментар